Værum Sogn

Værum sogn var det østligste sogn i den tidligere Langå kommune, grænsende op til Haslund og Vorup mod øst, Ørum mod vest og Vissing mod syd.
Op til kommunalreformen i 1970 hed sognekommunen Værum-Ørum, som siden reformationen har været fællespastorat (eller anneks, som det hed tidligere, dvs. de delte præsteembedet). I skrivende stund hedder pastoratet Laurbjerg-Værum-Ørum, med præstegården beliggende i Laurbjerg.
Værum er en lille landsby, med enkelte store gårde og et stort antal mindre gårde, beliggende i et stærkt kuperet og meget smukt bakkelandskab på toppen af Gudenådalen, blandt andet med den fredede Bjerre skov.
I modsætning til Ørum kirke, der står stor, alene og imponerende på sin bakketop, ligger den lille, tårnløse og meget gamle Værum kirke gemt inde midt i landsbyen.
Døbefonten er en af de jyske løvefonte, som kun optræder i kirker i det østlige Jylland mellem Limfjorden og Vejle-egnen.
Værum udmærker sig ved at have haft nogle overordentlig meget skrivende præster, og en af dem, Carl Hermansen, blev den kirkeminister, som i 1947 underskrev loven om kvinders ret til at blive præster i den danske folkekirke. Han var præst i Værum fra 1924-1933 og var kirkeminister i to omgange, først i 1945-47 og derefter fra 1951-53.
Fromme, stærke kvinder var ikke ukendte i sognet: Hermansen refererer, at præstekonen omkring 1661 er omtalt som „et meget dygtigt Fruentimmer, der selv hjalp til med at brolægge Præstegaarden‟. En senere kilde bemærker tørt, at „var det DEN Steenbro, som fandtes 1860, maa det have været en kraftig kvinde; thi Stenene vare urimeligt store‟. (Citeret efter artikel i arkivets årbog fra 1977)
Landsbyen Værum voksede primært på grund af et større antal parcelhusbyggerier fra 1970’erne og frem, og er den dag i dag et sted, hvor folk er meget glade for at bo . Arkivets årbøger har mange artikler om Værum gennem tiderne, og de er kendetegnet ved at handle om hvordan (og hvor godt) det havde været at bo og vokse op i landsbyen.
I arkivets årbøger kan man læse meget mere om livet i Værum,fx i årbogen fra 1977, som blandt andet beskriver sognets noget omtumlede nyere historie.
ln, jbj, 5.3.2025
Sognene
Langå kommune bestod, før sammenlægningen med Randers Kommune i 2007, af følgende 10 sogne: Langå, Torup, Øster Velling, Helstrup, Grensten, Værum, Ørum, Laurbjerg, Granslev og Houlbjerg sogne.
Ved kommunesammenlægningen blev Laurbjerg, Granslev og Houlbjerg sogne indlemmet i Favrskov kommune
Hvis materiale fra de tre sogne er afleveret efter 2007, vil det som regel være afleveret til et lokalarkiv i Favrskov kommune, med mindre giveren har ønsket at det skulle afleveres på Langå Egnsarkiv.
Sidst opdateret 23.9.2024/ln
Indlæg 1 om Værum Sogn
Eksempel: her kommer en artikel om et emne, der vedrører Værum sogn