Laurbjerg Sogn

Laurbjerg sogn ligger nordvestligst i det gamle Galten Herred, grænsende til Gudenåen mod nord og Lilleåen mod vest og syd. Mod øst går sognegrænsen til Lerbjerg, Vissing og Værum-Ørum sogne.
I dette område – Lindkjær Bakker befinder sognets højeste punkt sig, 124 m over havoverfladen.
Allernordligst følger sognegrænsen vejen mellem Jebjerg og Langå.
Hvor landevej 46 krydser Lilleåen og den jyske længdebane, ligger Laurbjerg i læ ved ådalens bakker og ved de frodige enge. Det er også betydningen af bynavnet; Larbyerg (1355) – Lar = vådområde og Byerg = bakkeland.
Sognets nordligste del har fra gammel tid hørt til hovedgården Løjstrup, der har været ejet af en del adelsslægter, bl.a. de Lichtenberg-slægten på Bidstrup. Senere overtog velhavende borgerfamilier, og – de seneste små 100 år – efterkommere af den navnkundige Århus-grosserer Hans Broge.
Laurbjerg Kirke er klassisk romansk af granitkvadre og med blyhængt tag, og med klokken hængende i vestgavlen, da kirken aldrig har haft et tårn. Under koret er der en gravkrypt med kister fra slægten Sandberg, der ejede Løjstrup i 1600-tallet. I våbenhuset står der en runesten fra vikingetiden.
Laurbjerg har siden 1862 været en station på den jyske længdebane, og da en række lokalbaner i starten af 1900-tallet lavede en forbindelse – også benævnt Diagonalbanen – fra Østjylland til Bramming i Vestjylland, blev det med udgangspunkt i Laurbjerg og ikke, som man kunne forvente, i Randers eller jernbaneknudepunktet Langå.
Stationen blev nedlagt i 1982.
Laurbjerg er en aktiv by i Favrskov Kommune, og med stærkt foreningsliv og stort sammenhold. Man håber meget på, at man snarest får genåbnet stationen som trinbræt på jernbanestrækningen Struer – Århus. Det vil betyde meget for byens fremtid.
NB: Ved kommunesammenlægningen i 2007 blev Laurbjerg, Granslev og Houlbjerg sogne indlemmet i Favrskov kommune.
Materiale afleveret efter 2007 fra de tre sogne vil derfor som regel være afleveret til et lokalarkiv i Favrskov kommune, med mindre giveren har ønsket at det skulle afleveres på Langå Egnsarkiv.
jbj, ln, 5.3.2025
Sognene
Langå kommune bestod, før sammenlægningen med Randers Kommune i 2007, af følgende 10 sogne: Langå, Torup, Øster Velling, Helstrup, Grensten, Værum, Ørum, Laurbjerg, Granslev og Houlbjerg sogne.
Ved kommunesammenlægningen blev Laurbjerg, Granslev og Houlbjerg sogne indlemmet i Favrskov kommune
Hvis materiale fra de tre sogne er afleveret efter 2007, vil det som regel være afleveret til et lokalarkiv i Favrskov kommune, med mindre giveren har ønsket at det skulle afleveres på Langå Egnsarkiv.
Sidst opdateret 23.9.2024/ln
Indlæg 1 om Laurbjerg Sogn
Eksempel: her kommer en artikel om et emne, der vedrører Laurbjerg sogn